ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ ΠΑΤΡΑ

THEATER ANTIMETRO PATRAS – ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

Θέατρο Αντίμετρο

Νέα / Ανακοινώσεις

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ 2016-2017

 

Το Θέατρο Αντίμετρο στην προσπάθειά του να διαδώσει την τέχνη του θεάτρου οργανώνει για 6η συνεχή χρονιά μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους και εν ενεργεία ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σκοπός των μαθημάτων είναι να θέσει τις βάσεις για την σωστή αντιμετώπιση της θεατρικής τέχνης , να δώσει τα απαραίτητα κλειδιά ανάγνωσης ενός θεατρικού κειμένου και μιας θεατρικής παράστασης , να υπογραμμίσει την βαρύτητα του θεάτρου ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας και να ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επαγγελματικά την υποκριτική τέχνη . Με γνώμονα να γίνει πληρέστερη η γνωριμία με το θέατρο επιλέξαμε τις ακόλουθες ενότητες μαθημάτων :
Δραματικό Κείμενο :
1) Δραματουργική ανάλυση κειμένου (Μορφή ,Περιεχόμενο). Εντοπισμός του ιστορικού υπόβαθρου του έργου με αναφορά τόσο στις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που το πλαισιώνουν όσο και στις δεδομένες ιστορικά ( χωρο-χρονικά) πρακτικές .Εντοπισμός και ανάλυση του ιστορικού ορίζοντα και των οπτικών δράσης και θέασης , εξέταση της διαχρονικότητας του έργου. Εντοπισμός του ιδεολογικού ορίζοντα του έργου. Εξέταση της φιλοσοφικής κατάστασης τις κοινωνίας της εποχής του έργου. Η ερμηνεία του κειμένου ως προς τις δυνατές του όψεις ,αφορά επίσης την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων , την εξέλιξη της δράσης κ.τ.λ.
2) Συγκριτική ανάλυση κειμένων που εντάσσονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάδειξη των διαφορών στην ποιητική τους ( Διαφοροποιήσεις των επί μέρους στοιχείων της προηγούμενης ενότητας , ανάλογα με την χρονολογική τοποθέτηση του κειμένου ).

Υποκριτική Μεθοδολογία – Σκηνική Συμπεριφορά :
1) Βασικές αρχές υποκριτικής ( το μάθημα θα βασιστεί στην μέθοδο Στανισλάβσκι )
2) Αυτοσχεδιασμός : Προσέγγιση και πρακτική εξάσκηση πάνω στις αρχές του αυτοσχεδιασμού (Η θεματολογία θα επιλεγεί από το υλικό της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας και της Ελληνικής Μυθολογίας ).
3) Αναπνοή – Αγωγή λόγου
4) Δραματικός Λόγος
5) Σκηνικός χώρος : Τομές και χρήση του σκηνικού χώρου
6) Συγκριτική αναφορά των διαφορών των κύριων υποκριτικών μεθόδων
7) Ανάλυση της έννοιας του σκηνικού εαυτού
8) Θεατρικός φωτισμός : Ο φωτισμός ως απλό εργαλείο και ως αισθητικό γεγονός της παράστασης ( χρήση και συμβολική-ποιητική λειτουργία ). Συμπεριφορά του ηθοποιού σε σχέση με τον φωτισμό.
9) Θεατρικό κοστούμι και σκηνικό αντικείμενο : Λειτουργία , χρήση και επίδραση τους πάνω στον ηθοποιό.
10) Εφαρμογή του υλικού σε συγκεκριμένο κείμενο , που θα επιλεγεί με βάση την σύνθεση της ομάδας. Στο τέλος της σεζόν και ανάλογα με την πρόοδο της ομάδας θα γίνει προσπάθεια ανεβάσματος του έργου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 18:30 με 22:00. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και οι εγγραφές θα ξεκινήσουν Δευτέρα 29 Αυγούστου και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 7 με 9 μμ στο θέατρο Αντίμετρο στην διεύθυνση Φαβιέρου 5 ( περιοχή Αγίου Διονυσίου ).
Προαιρετικά και για την ομαλή μελλοντική μας συνεργασία προτείνουμε μια συνάντηση με τον κάθε ενδιαφερόμενο , ώστε να γνωρίσει από κοντά τα μέλη της ομάδας και τον χώρο που θα γίνουν οι δράσεις του σεμιναρίου.
Το μηνιαίο κόστος του σεμιναρίου είναι 40 ευρώ για εργαζόμενους και 30 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και το κόστος κράτησης της συμμετοχής 10 ευρώ. Επίσης δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μίας από τις δύο ημέρες κάθε εβδομάδας με μειωμένη συνδρομή . Για όσους επιθυμούν και ανάλογα με το πρόγραμμα του συντονιστή των μαθημάτων θα υπάρξει προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας με επιβάρυνση 5 ευρώ στο συνολικό ποσό. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Υπεύθυνος σεμιναρίου Ντάβαρης Γεράσιμος
Σύντομο βιογραφικό : Απόφοιτος της σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας Γιώργου Κιμούλη και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αντίμετρο .Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος,το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ,το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλήθος ανεξάρτητων ομάδων.Το 2011 ίδρυσε την θεατρική εταιρία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ όπου δραστηριοποιείται ως ηθοποιός,σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής.Την θεατρική σεζόν 2015 συμμετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας » Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6937492516 και για δήλωση συμμετοχής στο mail antimetro@hotmail.gr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: